A levade magasiskolai feladat

A levade magasiskolai feladat

Levade feladat
Levade feladat

Leírás:
Levadeban a ló iskolaálljból tovább mozdul a hátsó lábakat terhelve, és teljes testtömegét a  hátsó lábain viseli. Elejével feligazodik, nyaka felmagasodik, alsó nyakéle merőleges a talajra, tarkója a legmagasabb pont, homlokfala pedig a behajlított laza tarkó miatt függőleges, vagy kissé a függőleges előtt van, és a kiképző a lovat jellemzően kontroll alatt tartja.
A ló elengedettségét, megfelelő testi erejét, együttműködőségét az jelzi, hogy képes testét ebben a pozícióban megtartani, és nem akar kitérni a feladat elől.

Feltétel:
Ezt a feladatot csak olyan ló tudja korrektül végrehajtani, mely teljes mértékben elengedett, szimmetrikus a teste, egyenes, és megfelelő egyensúlyban van. Szükséges hogy a ló álló helyben elmozgatható legyen, a súlypontját hátra tudja vinni, a testével hátra tudjon dőlni, hajlandó legyen testtömegét a hátsó lábain viselni. További feltétel a száronlét, amikor is a ló a keretet rugalmasan kitölti. Kívánatos a ló teljes mértékű együttműködősége, belső elengedettsége, állandó figyelme.

Végrehajtás:
Álló helyzetben iskolaálljt kérünk a lótól, amikor is a ló teste hátrabillen, farbúbja lesüllyed, marja megemelkedik. A keretet előlről  tovább szűkítjük, testsúlyunkat hátrébb visszük, melynek hatására a ló még hátrébb billen. Ekkor szárat engedünk, hogy a hordozó erő érvényesülni tudjon, így a megváltozott súlyponti helyzet miatt a ló keresi az új egyensúlyát, felemeli a másik mellső lábát is. Ekkor a kezünket lejjebb toljuk a mar felé, így a mar relatíve lejjebb süllyed, de az iskolaegyensúly és az összeszedettség megmarad.

Tanítása:
Szükséges a ló elengedettségének fejlesztése, egyenesre állítása és egyensúlyának kialakítása. A feladat előkészítése hosszú hónapok következetes, célirányos tornásztató gyakorlatai segítségével történik. Nevezett testi képességek fejlesztését a földi munkával kezdjük. Álló helyben elengedtető gyakorlatokat végzünk (hajlítás, vállat be, farat be, súlypont áthelyezések), majd lépésben hosszhajlítások és más tornásztató feladatok következnek, továbbá a futószáras munkával fejlesztjük tovább lovunk képességeit. Előbbi gyakorlatok kiegészítve az eleje és hátulja körüli fordulatokkal javítják a ló egyenességét és egyensúlyát. Amikor teljes mértékben tudja uralni a testét a ló, bármilyen irányú elbillenéskor meg tudja tartani magát és együttműködő, akkor a fokozatosság elvét következetesen betartva elkezdjük a feladat végrehajtását kérni tőle, a felvevő és keret igazító segítségek alkalmazásával. Amikor már földről korrektül végrehajtja a ló a feladatot, kezdődhet a tanítás nyeregből.

Levade
Vaquero levade magasiskolai feladat nyeregből
Oszd meg!