Ne árts!

(A Lóbarátok Etikai Irányelveinek kilenc pontja)

  1. Aki lóval foglalkozik, felelősséget vállal a rábízott élőlényért.
  2. A ló tartása annak természetes igényeihez kell, hogy igazodjon.
  3. A ló fizikai és mentális egészsége a használattól függetlenül elsőbbséget kell, hogy élvezzen.
  4. Minden lovat egyenlőnek kell tekinteni, fajtájától, nemétől, életkorától, tenyésztésbeli, szabadidőbeli és sporthasználatától függetlenül.
  5. A ló, a ló igényeinek, és a vele való foglalkozásnak az ismerete kultúrtörténeti érték. Ez vonatkozik a megőrzésére és a tanítására, valamint a következő generációk számára történő átadásra.
  6. A lóval való foglalkozásnak személyiség formáló hatása van, ami különösen a fiatalok esetében bír nagy jelentőséggel.
  7. A lóval együtt sportoló ember számára, és a rábízott ló számára kiképzés szükséges. Minden kiképzés célja a ló és a lovas közötti legnagyobb harmónia elérése.
  8. Mind a teljesítmény sportban, mind a lovaglásban, a fogathajtó sportban és a lovastornában a lovat adottságainak, teljesítőképességének és teljesítő készségének megfelelően kell használni. A ló teljesítőképességének gyógyszeres befolyásolását, illetve a nem lóközpontú kiképzési módszerek alkalmazását el kell utasítani, és büntetni kell.
  9. Az ember felelőssége a rábízott ló életének végén sem szűnik meg. Mindig a ló érdekeit szem előtt tartva kell felelősséget vállalni a lóért.

 

dr. Gerd Heuschmann : Ne árts (Mezőgazda kiadó)

Oszd meg!