Lovaglás tanulás és lókiképzés

alapkurzus
 Ez a bejegyzés neked szól, ha felismerted, hogy szükséged van a fejlődésre. Ez esetben kérlek olvass tovább.

Ez az anyag nem neked szól, ha már olyan képzettségi szinten vagy te és a lovad is, amikor már elegendő tudással és tapasztalattal rendelkezel ahhoz, hogy sikeres lehess vele.
Ez esetben nem kell tovább olvasnod.

 

Ugye egyet értünk abban, hogy ha a lovaglás, lovas oktatás vagy a versenyzés bármelyik területén eredményes szeretnél lenni, alapvető feltételekre van szükséged, melyek nélkül gyakori csalódások és időnként balesetek is érhetnek.

Mik ezek a feltételek?
– személyi
– tárgyi
– anyagi
– felkészültségbeli (elméleti és gyakorlati)

A felsoroltak közül mi a személyi, és tárgyi (a ló mint sporttárs) feltételekkel foglalkozunk abból a megközelítésből, hogy miként lehet a lovaglás tudásunkatfelkészültségünket felfejleszteni arra a szintre, ahol a kiválasztott tevékenységünket örömmel, eredményesen, és balesetmentesen tudjuk végezni.

 Tehát a lovaglás tudásunk fejlesztése, és a lovunk helyes kiképzése van porondon.

 Nézzünk néhány területet, melyeken a lóval foglalkozhatunk a mai világban:

– szabadidős lovaglás
– rehabilitációs lovagoltatás
– hagyományőrző lovaglás
– bemutató lovaglás (elég tág fogalom)
– lovastúra vezetés
– lovas szolgálat ellátása
– kezdő lovasokat oktatása
– lovas sport (versenyző / edző)
– lovasok továbbképzése
– lovas oktatók képzése
– lókiképzés
– egyéb lovas szolgáltatás

Ugye egyet értünk abban, hogy a lovast is, és a lovat is képezni kell, bármelyik terület választjuk?

A lovaglásnak, és a ló kiképzésének is vannak jól megalapozott alaplépései, melyeket érdemes végigjárni. Van olyan stádium a lovas és a ló életében is, amit úgy nevezünk, hogy KEZDŐ.
Majd tovább lépcsőzve a különböző HALADÓ szinteken a lovas, és a ló is el tud jutni a legmagasabb képzettségig. Ezek a kategóriák minden szakágban lekövethetők, és a versenyszabályok is azt biztosítják, hogy a képzettségi szintnek megfelelő követelmények elé állítsák a lovast is, és a lovat is.

Ideális esetben a kezdő lovas egy jól képzett lovon tanul lovagolni, és kezdő lóval jól képzett lovas foglalkozik. Többnyire a kezdő lovas valamilyen szinten már belovagolt lóra fog felülni, de elég ritka jól képzett lovat találni a tanuláshoz.
De mi van akkor, ha a lovas is kezdő, és a ló is tanulatlan? Ez a legnehezebb eset…
Célszerű ilyenkor külső segítséget kérni. Egy olyan személyt keresni, aki jártas mind a lovas tanításában, mind a lókiképzésben.  Ilyen személy lehet egy lovas edző.

(A lovas edző egy olyan szakavatott személy, akinek a közreműködésével személyre szabottan, és sokkal gyorsabban lehet haladni a fejlődésben, mintha innen-onnan hallott és elfogadott tanácsok alapján próbálja valaki megszerezni az ülésbiztonságot, a megfelelő lovas érzést, és kifejleszteni a legjobb technikákat…)

Sok esetben az történik, hogy a kezdő lovasok megfelelő segítség nélkül igen lassan haladnak a tanulással. Nagyon sok időt töltenek a lóval, de nem fejlődnek igazán. Sok kellemetlen élményben részesülnek, sok félelem kapcsolódik a lovagláshoz, mely idővel még a kedvüket is szegheti.

A lovaglás tanulás és lókiképzés folyamatában az alapok megszerzésével  fő cél, hogy a lovunk megfelelő egyensúlyba kerüljön, nyugodt és kiegyensúlyozott legyen, szívesen dolgozzon, és pontosan értse a lovas segítségadásait. A lovasnak független ülést kell fejlesztenie, és meg kell tanulnia a segítségadások helyes alkalmazását, továbbá megismerni a független kéz fogalmát.

Ezek után következik az idomítási skála, hiszen  bármilyen lovas szakágban eredményesek csak akkor leszünk, ha lovunk végigjárja ezt az iskolát.

Tehát arra biztatlak, hogy tanulj, képezd magad és a lovadat, és ehhez keress nagy tapasztalatokkal rendelkező lovas szakembereket.

Oszd meg!