Lovaglótanárok a lovaglásról

Ötödik láb… (a támaszkodás félreértelmezése)

Ötödik láb… (a támaszkodás félreértelmezése)

egy kis adalék:

Amikor a lovas többet érez a kezében a szárból mint ami elegendő ahhoz, hogy az ülése különösebb erőkifejtés nélkül is biztonságos és stabil lenne, akkor ez azt jelenti, hogy a ló sem érzi magát biztonságban a négy lábán, keresi az egyensúlyát, ezért előre dől, és a szájával a lovas kezébe való beletámaszkodás által találja meg az egyensúlyt. Érthető, hiszen a ló minden helyzetben az egyensúlyra törekszik. Persze, mivel nem akar felbillenni, nem akar elesni. Ha ebbe a játékba belemegy a lovas, akkor erőből meg fogja tartani a szárat, hátrafelé húzza, kapaszkodik bele, a ló pedig erre számítva szinte kihúzza a lovast a nyeregből. Erre a lovas mégjobban hátra húzza a szárat, míg végül kialakul a lóban egy hamis egyensúly érzet. Azért hamis, mert ebben az esetben nem tartja meg magát a négy lábán, hanem a lovas kezében talál magának egy “ötödik lábat”. Erre elkezd számítani, és így a lovas keze is hozzászokik az erős támaszkodáshoz. Ez valóban becsapós, mert egy olyan mankót kap a ló, amit ezentúl nem vehetünk el tőle, mert különben az így kialakult egyensúlyérzet azonnal felborul, és a ló elkezd szaladni. Szóval állandóan erős támaszkodást érez majd a lovas, a ló izomzata, egyensúlyi érzete pedig ehhez fejlődik ki. De ilyen állapotban a lovas keze el fog fáradni, azt mondja hogy kemény a ló szája, és jöhet a feszítő zabla, mert hát azzal igen nagy nyomást lehet tenni a ló szájára, bár a lovas kevésbé fog megizzadni a lovaglás során.
De mi a megoldás?  Talán inkább a ló izomzatát kellene célzott tornásztató gyakorlatokkal fejleszteni, hogy minden helyzetben tudja uralni a testét, legyen önhordása! Ehhez pedig nem kell még zabla sem… Amikor a ló megerősödik, lovagolhatósági szempontból javul az egyensúlyi helyzete, kialakulhat az öntartása, mely állapotot Josipovich Zsigmond a “használati ló” fogalmának meghatározásakor elérendő célként jelölt meg. Ilyen lónál megvalósul a száron lét, és lovaglás közben ki tudja állni a cérnatesztet.

Fenti bejegyzésemet további információk céljából írtam  Göblyös István bejegyzéséhez ( Nem a csizmától megyen… 2016.09.08. 09:27).

www.lovamvan.hu

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.