Elengedettség

Elengedettség:

Kétféle elengedettségről beszélünk, melyek összefüggenek egymással.
Az egyik a külső vagy testi elengedettség (fizikai),
a másik a belső elengedettség (mentális).

1.) A külső elengedettségről:

Kulcs: a hajlítás
A külső elengedettség előfeltétele a testi egészség. A kiképzéskor nem szoktuk részletesen taglalni, mert egyértelműnek vesszük, hogy csak testileg egészséges lóval dolgozunk. Fontos viszont megemlíteni, hogy a képzés kezdése előtt meg kell győződni a ló jó egészségi állapotáról. Beteg vagy mozgásszervi problémákkal küzdő lóval nem végzünk kiképzési feladatokat (a rehabilitációs foglalkozás nem a lókiképzés területe).
A ló elengedtetése: Az idomítási skála néven közismert kiképzési ajánlás (ütemesség, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesre igazítottság, összeszedettség) szerint az ütemesség a legelső követelmény a lóval szemben. Ennek ellenére hasznos lehet  az elengedtetéssel kezdeni a lóval való foglalkozást, ugyanis az elengedett ló automatikusan ütemes lesz. Az elengedett ló mintegy felajánlja az ütemességet.
Az elengedtetést már álló helyben elkezdhetjük azzal, hogy minden irányban és minden módon elmozgatjuk a lovat (ld, álló helyben testsúly áthelyezés, hajlítások, vállat be, farat be). Ezután vezetjük a lovat kézen, és következhetnek járás közben a hajlítások, oldaljárások, végül elindíthatjuk a lovat kis körön. Szóval kis körön, ami lehet nagyon kicsi kör is, de az átmérőjét gyakran változtatjuk. Először mindent lépésben, lassan végeztetünk a lóval, és csak akkor folytatjuk a munkát magasabb jármódban, amikor az alacsonyabban minden jól “működik”.
Kulcs: a hajlítás

hajlítás
hajlítás
2.)  A belső  elengedettségről:

Kulcs: a nyomásra való engedés,
A belső elengedettség feltétele a bizalom.
Egy mozgásában kiegyensúlyozott, láthatóan laza, elengedett ló érzelmi állapota is nyugodt. Ha viszont állandóan fent van a feje, keresi a veszélyt és a menekülési útvonalat, akkor nem tudja elengedni magát, feszeng, nyugtalan, és balesetveszélyes lesz a vele való foglalkozás. Ilyenkor nagy valószínűséggel fél a ló, bizalmatlan a környezetével, vagy az emberrel szemben. Induljunk ki abból, hogy a ló egy “menekülő, zsákmány állat”. Szűrjük ki az esetleges félelmek lehetséges okait, és alkalmazzuk a barátkozós játékokat, illetve a ló veszélyforrásokra történő érzéketlenítésének módszereit.
Kulcs: a nyomásra való engedés

hajlítás
hajlítás
Oszd meg!

Szólj hozzá!