Vaquero

Mi van előbb, az ütemesség vagy az elengedettség?

A kiképzési skála szerint az első követelmény, hogy legyen ütemes a ló. A második, hogy legyen elengedett. Van más megközelítés is, mely szerint először az elengedettséget kell elérni, és aztán az ütemességet.

Minden gondolkodó lovasban felmerül a kérdés:
Melyik a helyes sorrend?
Hogy tudom elérni az ütemességet, és hogy tudom elérni az elengedettséget?
Hogyan lesz elengedett az a ló, amelyik ütemesen jár, és hogyan lesz ütemes az elengedett ló?

Ha megfigyeljük a ló mozgását amikor “kiprüszköli magát”, észrevehetően kellemes látványt nyújt. Ha ilyenkor a lovas nem zavarja meg, akkor a ló folytatja ezt a ritmikus mozgást, így válik ütemessé. Tehát az elengedettségen dolgozva elérhetjük az ütemességet. Ugyanakkor ha ritmikus mozdulatokra bírjuk a lovat, és hagyjuk hogy a saját ütemét megtalálja benne, abban elengedetté válik, aminek legegyértelműbb és hallahtó jele, hogy “kiprüszköli magát”. Gondoljunk még akár a fogatlovakra is, amikor a kocsit békésen húzva, ügetésben prüszkölve döcögtek a falu utcáján.
Ezek szerint megállapítható, hogy az elengedett ló ütemes lehet, az ütemes ló pedig elengedett. Ezt az állapotot keressük a lókiképzés és a lovaglás során, melynek technikái igen változatos lehetőséget kínálnak a lovasok számára a lóval való foglalkozás során.

Vaquero
Vaquero
Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.