Hogyan tudok helyesen lovagolni?

Hogyan tudok helyesen lovagolni?

Mitől helyes a lovaglás?
Milyen a helyes ülés?
Hogy tudom elérni hogy ne rázzon a lovam?
Mi az a száronlét?
Hogy tudom szárra állítani a lovamat?

Ezek és még sok hasonló kérdés merül fel nap-mint nap minden lovas emberben,
de sokszor a válaszok nehezen jönnek meg…

Gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, hogy vajon jól csináljuk-e amit csinálunk?
Ha földről dolgozunk, akkor jobban láthatjuk a ló mozgását, nyeregből viszont jobban érezzük.
A látványt és az érzést sokszor igen nehéz összekapcsolni.

Kókay Pál: Hátulról – előre

“A lovaglásban a jóhoz nagyon közel áll a rossz. A lovas észre sem veszi, s a jó útról a gyors eredmény felmutatása utáni törekvése rossz útra téríti. A helyes irányzatot így elhagyó lovasnak sikerül esetleg lovával ideig-óráig tartó eredményt elérni, de sohasem lesz az az érzése – ha komoly és tárgyilagos –, hogy lova lovaglás alatt teljesen alávetette magát akaratának.
Indíttatva érzem magam, hogy rámutassak azokra az elvekre, melyek követésével megszüntethető sok lovaglási visszásság, s melyek betartása öntartásba mozgó lovat eredményez.”

Na de mi a “jó” és mi a “rossz”?

Ha megnézünk egy feligazított lovat álló képen, gyakran igen nehéz megállapítani, hogy megvan-e benne az elengedettség. Ha megvan, akkor az a “jó”, ha nincs, az a “rossz”.

A lovaglásunk során számtalanszor előfordul, hogy egybevágó segítséget alkalmazunk, ami van hogy “jó”, mert az adott pillanatban éppen arra van szükség, de van hogy “rossz”, mert elveszítettük a kedvező pillanatot, és már nem lenne rá szükség.  Ezt a külső szemlélő nem fogja látni, van hogy a lovas sem érzi.

Ha a formát keressük csupán, akkor könnyen lehet, hogy csorbát szenved a tartalom, az a belső minőség, amitől könnyed és elegáns lesz egy mozgás.
Amíg tartós feszültségek vannak a lóban, és nem alakul ki benne a teljes elengedettség, addig még nem vagyunk készen a kiképzéssel. Közben pedig számtalanszor tűnhet úgy, hogy minden rendben. A lovasérzés fejlesztésével egyre közelebb tudunk kerülni a “jóhoz”.  Soha ne feledd, hogy ehhez alázat, türelem és állhatatos, kitartó, magas szakmai munka szükséges. Ha valamit csinálsz, azt csináld jól!

 

A lovaglástechnika sorozatunkban segítségül hívjuk
Kókay Pál “Hátulról előre” c. írását.

Legyen számodra is hasznos ez a sorozat!

Ha bármilyen kérdésed merülne fel a témakörrel kapcsolatban, hívj, vagy írj bátran:
Halász Péter lovasedző
tel:  +36302838686
e-mail:  tudatoslovas@gmail.com

 

Oszd meg!