Helyes iskolatartás

2. “Helyes iskolatartásban akkor mozog a ló…”

A lovaglástechnika sorozatunk 2. bejegyzésében a helyes iskolatartással foglalkozunk.

Kókay Pál
tanulmányában meghatározza a célt, a helyes iskolatartást (amely azonos a Josipovich Zsigmond  által megfogalmazott céllal, a “használati ló” öntartásával):

“Helyes iskolatartásban akkor mozog a ló, ha abba a keretbe amelyet a zabla, a lovas ülőcsontjai és a két comb határol, mozgási szerveivel hátulról előrefelé puhán és önként belehelyezkedik, a lovas ilyen célú segítségei nélkül is.”

Tehát amikor iskolaegyensúlyban (iskolatartásban) van a ló,  a lovas segítségadásaira, jelzéseire átengedően válaszol. Az ilyen ló könnyedén lovagolható, kényelmes, a lovas nem fárad el rajta lovaglás közben semmilyen jármódban, és nem fájdul meg a dereka.

 

Hogy lehet ellenőrizni a “helyes iskolatartást”?
Íme a válasz Kókay Pál részéről:

“A helyesen lovagolt ló mindig a zabla után nyúlik, a lovas által megszabott keret akár tág akár szűk, mindig igyekszik azt puhán kitölteni. Más szóval, ha egy lovat az összeszedés legfelső határáig feligazítok, s azután a keretet fokozatosan tágítom, vagyis szárat engedek, a lónak anélkül hogy a támaszkodás folytonossága megszakadna, a zabla után kell nyúlnia olyannyira, hogy orra a zabla követése következtében majdnem a földre ér, a két mellső lába elé jut. Ha most, ha ebből a kinyújtott helyzetből fokozatosan szűkítem az említett keretet (felveszem a szárat), a lónak a támaszkodás megszakítása nélkül fokozatosan fel kell igazodnia.

Hibás lovaglás bizonysága, ha a feligazított ló a hosszabbra eresztett szárnak nem nyúlik azonnal utána, hanem megmered nyakával a feligazítás külső formájában, s a hosszabbra eresztett szár ennek következtében lötyög.

 

 

 

 

 

 

Ne tévesszen meg senkit az utóbbi kijelentés, hiszen más a helyzet az iskola lovaglásnál. Az iskolaegyensúlyban mozgó
lovat laza, vagy éppen odaadott szárral is tudni kell lovagolni. Ebben az esetben éppen az a lényeg, hogy a ló feligazodva,
öntartásban jár vagy végzi el a feladatot, és meg tudja tartani az egyensúlyi helyzetét a lovas súlyával megtehelve is.

folyt.köv.

Oszd meg!

Szólj hozzá!