A ló helyes vezetése

A ló viselkedését és együttműködőségét nagyban befolyásolja a lovas testhelyzete a ló körül.

Amit figyelembe kell venni:

1-es zóna a ló orra előtt; a ló legkevesebb önállósága, a lovas legnagyobb befolyása. (Mégis van itt egy kritikus pont, VIGYÁZZ, hogy ha a hátunk mögött jön utánunk a ló, a legveszélyesebb, ha épp mögöttünk van tengely irányban. Egyébként ha a ló megriad, legfeljebb elszalad mellettünk.)

2-es zóna a ló válla mellett; a ló nagyobb önállósága, a lovas legkevesebb befolyása.(VIGYÁZZ, ebben a zónában tartózkodva a legkönnyebben tud a ló rácsípni a lovasra, vagy harapni!)

3-as zóna a ló csípője magassága; a ló mégtöbb önállósága, a lovas több befolyása (VIGYÁZZ, ebben a zónában könnyen rárúghat a ló a lovasra!)

4-es zóna a ló fara mögött; a ló teljes önállósága, a lovas kevés befolyása (Mégis van olyan ló, amely nem meri bevállalni hogy elől menjen, de VIGYÁZZ, van amelyik könnyedén nekiiramodik és elszalad…)

Szempontok:

1. ha mögöttem haladva vezetem a lovat, a távolsága tőlem ne legyen kevesebb 1 m-nél

2. figyelembe kell venni a ló képzettségi szintjét

3. figyelembe kell venni a ló életkorát, kipihentségét, temperamentumát, ösztönös viselkedését, mentális képességeit

4. figyelembe kell venni a ló személyiség típusát

5. tudni kell, hogy a ló menekülő zsákmányállat

6. a vezetőszár mindig lazán lógjon be, soha ne feszüljön

Fentieket figyelembe véve általában A LEGJOBB VEZETÉSI POZÍCIÓ, amikor a ló a lovas mögött halad kb. 1 m-rel a lovas valamelyik oldalán, tehát nem tengelyirányban, és az orrával nem előzi meg a lovas lóhoz közelebbi kezét, melyet a lovas kissé a háta mögött tart. A vezetőszár lazán belóg, és sosem feszül meg, a ló szinkronban követi a lovast.Továbbá a lovat képezni kell arra, hogy lehessen vezetni bármelyik zónában, bármelyik pozícióból!A képen a 4-ik zónában történő vezetést látjátok, de ez a ló erre már ki van képezve, ez nem az alapszintű vezetés.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.