A pesade magasiskolai feladat

                       A pesade magasiskolai feladat                               

Vaquero pesade feladat 2015.12.29.
Pesade feladat bemutatja Vaquero 2015.12.29

Leírás:
Pesadeban a ló iskola egyensúlyból kiemelve magát, teljes testtömegét a  hátulsó lábain viseli. Elejével feligazodik, nyaka felmagasodik, tarkója a legmagasabb pont.  Az ágaskodástól abban különbözik, hogy a hátulsó lábait nem nyújtja ki feszesen, az orrhát pedig a behajlított laza tarkó miatt függőleges, vagy kissé a függőleges előtt van, és a kiképző a lovat jellemzően kontroll alatt tartja.
A ló elengedettségét, megfelelő testi erejét, együttműködőségét az jelzi, hogy képes testét ebben a pozícióban megtartani, és nem akar kitérni a feladat elől.

Feltétel:
Ezt a feladatot csak olyan ló tudja korrektül végrehajtani, mely teljes mértékben elengedett, szimmetrikus a teste, van a feladat végrehajtásához elegendő testi ereje, és megfelelő egyensúlyban van. Szükséges hogy a ló álló helyben elmozgatható legyen, a súlypontját hátra tudja vinni, a testével hátra tudjon dőlni, hajlandó legyen testtömegét a hátulsó lábain viselni. További feltétel a száronlét, amikor is a ló a keretet rugalmasan kitölti. Kívánatos a ló teljes mértékű együttműködősége, belső elengedettsége, állandó figyelme.

Végrehajtás:
Álló helyzetben iskolaálljt kérünk a lótól, amikor is a ló teste hátrabillen, farbúbja lesüllyed, marja megemelkedik. A keretet elölről  tovább szűkítjük, melynek hatására a ló még hátrébb billen, és mellső lábait felemeli, testét a két hátulsó lábaira emeli.

Tanítása:
Szükséges a ló elengedettségének fejlesztése, egyenesre állítása és egyensúlyának kialakítása. A feladat előkészítése hosszú hónapok következetes, célirányos tornásztató gyakorlatai segítségével történik. Nevezett testi képességek fejlesztését a földi munkával kezdjük. Álló helyben elengedtető gyakorlatokat végzünk (hajlítás, vállat be, farat be, súlypont áthelyezések), majd lépésben hosszhajlítások és más tornásztató feladatok következnek, továbbá a futószáras munkával fejlesztjük tovább lovunk képességeit. Előbbi gyakorlatok kiegészítve az eleje és hátulja körüli fordulatokkal javítjuk a ló egyenességét és egyensúlyát. Amikor teljes mértékben tudja uralni a testét a ló, bármilyen irányú elbillenéskor meg tudja tartani magát és együttműködő, akkor a fokozatosság elvét következetesen betartva elkezdjük a feladat végrehajtását kérni tőle, a felvevő és keret igazító segítségek alkalmazásával. Miután a feladatot készséggel végrehajtja lovunk, elkezdődhet a tanítás nyeregből.

Pesade feladat nyeregből
Pesade feladat nyeregből
Oszd meg!