Milyen lovardát válasszak?

Milyen szempontok alapján válasszunk lovardát lovaglásra bértartásra?

Mivel a lovas sportágak a lótól maximális teljesítményt várnak el, így a ló szükségletei háttérbe szorulnak.
Ezek a jelentős túlterhelések mozgásszervi és egészségbeli károsodásokat okozhatnak.
A lovaglás és lótartás mint szabadidős tevékenység esetében viszont a fő cél a lóval való közös élmény, a biztonságos és barátságos együttlét megélése. Így van lehetőségünk több, a ló jóléte és jólléte alapján lényeges szempontot is mérlegelni, amikor lovardát választunk.

Vaquero
partnerség

Milyen szempontok alapján válasszunk lovardát: lovaglásra, bértartásra?

  • A ló igényei, állatorvosi ellátás, körmölés, patkolás
  • A lovas célja és lehetőségei
  • A lovarda infrastruktúrája
  • A lovarda jelene, várható jövőképe; személyzet, emberi kapcsolatok
  • Napi munkák, szervezésbeli kérdések, szakosodás

 

 A ló igényei, állatorvosi ellátás, körmölés, patkolás

A ló társas lény, viszont egy menekülő zsákmányállat. A sokmillió év óta kialakult túlélési technikái nem változtak, és napjainkban is érvényesek. Fő szükséglete hogy biztonságban érezhesse magát, továbbá a biztonságos környezet komfortos is legyen számára. Ebben az esetben szívesen és nyugodtan fog táplálkozni, ami a hosszútávú jó egészségének egyik alapfeltétele.
A ló csoportban tud igazán lóként viselkedni, továbbá nagy térre van szüksége. A ló emésztő rendszere arra „szakosodott”, hogy mivel a szabad természetben állandóan volt mit enni, nem kellett raktározni a táplálékot. Ezért nem hasznos a boxos tartás, ahol a nap legnagyobb részében nincs elegendő hely a mozgásra, el van különítve a ló a  társaitól, és nem tud folyamatosan legelni. A tapasztalatok szerint ez a lótartási módszer nem lóbarát, hosszabb távon egészségügyi, mozgásszervi, viselkedésbeli problémák jelentkeznek.
Tehát legjobb ha olyan lovardát választunk akár bértartásra, akár lovaglásra, ahol együtt lehetnek a lovak, nagy legelő területek és karámok vannak, egész nap legelhetnek, állandóan van jó minőségű takarmány számukra, továbbá állandóan van jó minőségű ivóvíz, amihez több oldalról hozzá férhetnek. A legelő területek és karámok legyenek felszerelve nagyméretű, 3 oldalról védett fedett beállókkal, ahová kedvük szerint bármikor besétálhatnak. A karámok és a körbekerített területek biztonságos kerítéssel, kapukkal legyenek ellátva.
A ló számára biztosítanunk kell a magas színvonalú, állandóan elérhető, gyorsan helyszínre érkező állatorvosi ellátást. Legjobb, ha van folyamatos állatorvosi ügyelet.  A rendszeres és kötelező oltásokat, a féreghajtásokat célszerű az egész lovardában egyszerre, egy időben elvégezni.  További szükséglet a szakmailag hozzáértő, sok éves tapasztalattal rendelkező, megbízható patkoló kovács. Mindkét szaktertület  elengedhetetlen a lovunk hosszútávú jólléte érdekében. A saját kezű kezelések vagy körmölgetések hozzáértés nélkül komoly veszélyeket rejthetnek magukban. Bízzuk tehát jó szakemberekre.
Ha szeretnénk biztosak lenni a dolgunkban, és idegenként megyünk egy lovardába, először figyeljük meg, hogyan néznek ki az ottani lovak. A kondíciójuk, a fizikai állapotuk, a viselkedésük sok mindent elárulhat a helyi viszonyokról.

 

A lovas céljai és lehetőségei

A szabadidős lovaglásban a lovasok és lovat kedvelő emberek elsődlegesen a lószeretet miatt választanak lóval való közös tevékenységet, vagy  pedig a munkában elfáradva, a napi stresszek kipihenését remélik, továbbá terápiás, rehabilitációs célokra is kiváló lehetőség.
Mivel ezekben az esetekben többnyire nincsenek megváltoztathatatlanul kijelölt időpontok, elérendő teljesítmény fokozatok, így a lovasok rugalmasabbak lehetnek a tevékenység rendszerességével, a napi időbeosztás megszervezésével kapcsolatban. A szabadidős lovazáshoz kevésbé alkalmasak a sportlovardák, ahol állandó konfliktusra adhat okot a pályabeosztás, a sportedzések idő és eszközigénye, a versenyek vagy az azokra való felkészülések. Egy díjugrató lovardában pl. sok esetben zavaró lehet az akadályok felépítése és leszerelése az egyéb lovas tevékenységet végzőknek.
Jó ha a kiszemelt lovarda minél közelebb van a lakóhelyünkhöz, hogy ne kelljen sok időt tölteni az utazással.  Szükséges hogy a lovarda minden évszakban könnyedén elérhető legyen, és jól járhatók legyenek a közlekedési utak.
Nem utolsó szempont a lovas anyagi lehetőségei. A ló megvásárlásával nem merül ki a ráfordítandók sora, folyamatosan gondoskodni kell róla. A havi bértartás, a rendszeres állatorvosi költségek, a körmölés, patkolás, eszközök, felszerelések, utazások stb. mind olyan költségek, melyeket nem lehet mellőzni.

 

A lovarda infrastruktúrája

A lovarda rendelkezzen elegendő méretű, biztonságos parkolási lehetőséggel, öltözővel, mellékhelyiséggel, tisztálkodási lehetőségekkel, melegedővel.
Legyen körbekerített, jó minőségű talajjal rendelkező nyitott lovaspálya (a ló- és lovas létszámtól függően akár több is). A manapság oly szélsőséges időjárási viszonyok miatt (az égető nap, a gyakori szélviharok, szakadó esők) jó ha van fedett lovaspálya is.  A tereplovaglás az egyik legfőbb vágyott tevékenysége a szabadidő lovasoknak, ezért olyan lovardát válasszunk, ahol könnyedén és biztonságosan ki lehet jutni a szabad természetbe, van elegendő hely a hosszabb kirándulásokra, és nem akadályozzák a túrázást különféle építmények, tiltott- és magánterületek, illetve nincsenek rendszeres korlátozások pl. a vadászatok miatt.

 

A lovarda jelene, várható jövőképe; személyzet, emberi kapcsolatok

A lovaglást és a lóval való foglalkozást hosszú távra tervezzük. A lónak is szüksége van egy viszonylagos állandóságra, ezért fontos szempont, hogy a kiszemelt lovarda jelen helyzete stabil, biztonságos legyen, és a jövőben se kelljen kiszámíthatatlan változásokat megélni.
A hozzáértő és lóbarát személyzet kulcskérdés. A lovasok távollétükben idegen emberekre bízzák a lovukat, a felelősséget valaki más kezébe helyezik. Mivel a lovak többnyire igen érzékenyek a velük való bánásmódra, így mindenkinek közös érdeke, hogy megbízhassunk azokban az emberekben, akikre számítanunk kell, amikor nem vagyunk ott.
Fontos tényező, hogy legyen szakmai segítség.  A lóhoz való hozzáértés nélkül inkább ne vegyen lovat senki. Figyelembe kell venni, hogy a lovas önképzése mellett a lovat is tanítani kell. Lényeges kérdés az edző vagy oktató  jelenléte, háttérmunkája, szakmai hozzáértése, személyisége, emberi tulajdonságai.
Ha lovardát választunk, nélkülözhetetlen szempont, hogy olyan emberek  legyenek ott (nem csak a tulajdonos, a személyzet, hanem a társ lovasok, bértartók is), akik megbízhatók, figyelnek egymásra, segítőkészek, és tisztelik egymást. A napi tevékenységek, lóval való foglalkozások, edzések több embert érintenek. Tudni kell szervezni az időbeosztásokat, tudni kell tartani a kapcsolatokat és meg kell tanulni jól kommunikálni. A jó emberi kapcsolatokhoz megfelelő partnerek kellenek.

 

Oszd meg!