“Könnyű Katit táncba vinni…”

Előfordult már veled, hogy a lovad nem akarta azt csinálni amit kértél tőle?  Volt már olyan, hogy elszaladt előled a legelőn vagy a karámban?  Volt már olyan, hogy edzés közben vagy versenyen ellenkezett, más felé akart menni, kitört vagy betagadott? Ezekben az esetekben érezhetted, hogy nincs meg benne …


az együttműködő készség. Nem volt készséges, vagy kifejezetten ellenkezett. Ez a bizalmatlanságáról árulkodik, vagy a félelméről. A ló egyik alapvető szükséglete a biztonság. Hanem bízik benned, vagy nem érti mit akarsz tőle, nem érzi biztonságban magát, és nem fog akarni a közeledben lenni, nem fogja akarni a feladatot végrehajtani.

“Könnyű Katit táncba vinni…”  Lovas nyelven ez az együttműködőség, vagyis ha a ló is akarja amit szeretnél, akkor eredményes lesz az együttműködés. Az együttműködőség két összetevőből áll, az együttműködő képességből, és az együttműködő készségből.

A lótól elvárjuk, hogy a közös tevékenységben eredményes legyen. Ehhez alapvető képességekre van szüksége, ami alkalmassá teszi az együttműködésre. Tehát legyen a ló érdeklődő, figyelmes, kiegyensúlyozott, megbízható, és legyen benne jóindulat, továbbá legyen  terhelhető.

Fontos, hogy együttműködő legyen a lovad, és legyen is szándéka benne. Tudnod kell a lovadnak kellemessé tenni az együtt töltött időt, hogy legyen kedve az tenni, amit kérsz tőle, viszont a komolyabb terhelések elviseléséhez szükséges a jó munkakészség a részéről.
Figyeld meg a lovadat, hogy képes-e rád figyelni, és mennyi hajlandóság van benne veled dolgozni. Alapvetően bíznia kell benned, és el kell fogadnia téged a vezetőjének. Tehát elsődleges kérdés a bizalom, amit létfontosságú megszerezned. Ha a lovad eléggé kíváncsi, könnyebb a dolgod, mert figyelni fog rád. A kíváncsiságát jól tudod hasznosítani a bizalmának erősítéséhez. A bizalom megszerzésének módja és folyamata lovanként változhat, de vannak alapvető irányvonalak, melyek mentén érdemes haladni.

Szánj rá időt, és figyeld meg jól a lovad viselkedését.  Járj utána, hogyan tudnád megszerezni a bizalmát és a vezető szerepedet vele szemben.

Oszd meg!