Kókay Pál: Díjlovaglási feladatok

Téves az a felfogás, hogy a programlovaglás közben mutatkozó idomítottsági kibák a program sokszori gyakorlása közben megszűnnek. Ezzel a felfogással szemben a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a hibák napról-napra csak fokozódnak. Ilyenkor is csak egyféle javítási mód van. A programlovaglást ott, ahol a ló abban idomítottsági hibát mutat, megszakítani, s a hibát gyökeresen, de mindíg hátulról előre kiküszöbölni. Csak ennek megtörténte után, amely esetleg igénybevesz egy-két hónapot, folytathatjuk a programlovaglás egyfolytában való további gyakorlását.
Előrebocsátom, hogy az idomítás alanyául mindenkor teljesen száron lévő lovat tételezek fel.
A könnyebb megértés cékjából elevenítsük fel emlékezetünkben a következő fogalmakat:
a./ A ló tovahaladási sebességét tempónak nevezzük.
b./ A helyes lábsorrendben ismétlődő patadobbanások folytatólagos sorozata az ütem.
c./ A ló akkor elengedett, ha mozgási szerveit nem merevíti meg.
d./ A ló akkor átengedő, ha legnyújottabb tartásból történő legmagasabb fokú feligazítás közben is elengedett marad.
e./ A ló akkor jár vonalon, ha hátulsó lába ugyanazon a nyomon mozog, mint az első.
f./ Egybevágó segítségekkel ne idomítsunk. A lónak kiképzés közben ugyanis vagy hajtásra, vagy felvételre van szüksége. Ennek következtében, amikor combjaimmal előre felé hajtom a lovat, ugyanakkor kezeimmel ne húzzak hátra, mert ezzel a combjaim által elérni szándékolt célt akadályozom. Ugyanígy, ha a lovat fel akarjuk venni, ezt csak a szárakkal és felsőtestünk kitartásával hajtjuk végre. Cobjaim csak a hátulsó lábaknak vonalonmaradásán őrködjenek, azokkal hajtani nem szabad. Az egybevágó segítségek a lovat megmerevítik, használatuk csak a piaffe és a passage megkezdésének egypár üteménél van megengedve.
g./ A ló akkor van száron, ha a megindulásokat és megállításokat, valamint a tempó- változtatásokat ütemben maradva, feligazodott tartásban könnyedén hajtja végre.

A teljes anyag itt található:

Kókay Pál Díjlovaglási feladatok

 

Oszd meg!