A ló helyes vezetése

A ló viselkedését és együttműködőségét nagyban befolyásolja a lovas testhelyzete a ló körül.

Amit figyelembe kell venni:

1-es zóna a ló orra előtt; a ló legkevesebb önállósága, a lovas legnagyobb befolyása. (Mégis van itt egy kritikus pont, VIGYÁZZ, hogy ha a hátunk mögött jön utánunk a ló, a legveszélyesebb, ha épp mögöttünk van tengely irányban. Egyébként ha a ló megriad, legfeljebb elszalad mellettünk.)

2-es zóna a ló válla mellett; a ló nagyobb önállósága, a lovas legkevesebb befolyása.(VIGYÁZZ, ebben a zónában tartózkodva a legkönnyebben tud a ló rácsípni a lovasra, vagy harapni!)

3-as zóna a ló csípője magassága; a ló mégtöbb önállósága, a lovas több befolyása (VIGYÁZZ, ebben a zónában könnyen rárúghat a ló a lovasra!)

4-es zóna a ló fara mögött; a ló teljes önállósága, a lovas kevés befolyása (Mégis van olyan ló, amely nem meri bevállalni hogy elől menjen, de VIGYÁZZ, van amelyik könnyedén nekiiramodik és elszalad…)

Szempontok:

1. ha mögöttem haladva vezetem a lovat, a távolsága tőlem ne legyen kevesebb 1 m-nél

2. figyelembe kell venni a ló képzettségi szintjét

3. figyelembe kell venni a ló életkorát, kipihentségét, temperamentumát, ösztönös viselkedését, mentális képességeit

4. figyelembe kell venni a ló személyiség típusát

5. tudni kell, hogy a ló menekülő zsákmányállat

6. a vezetőszár mindig lazán lógjon be, soha ne feszüljön

Fentieket figyelembe véve általában A LEGJOBB VEZETÉSI POZÍCIÓ, amikor a ló a lovas mögött halad kb. 1 m-rel a lovas valamelyik oldalán, tehát nem tengelyirányban, és az orrával nem előzi meg a lovas lóhoz közelebbi kezét, melyet a lovas kissé a háta mögött tart. A vezetőszár lazán belóg, és sosem feszül meg, a ló szinkronban követi a lovast.Továbbá a lovat képezni kell arra, hogy lehessen vezetni bármelyik zónában, bármelyik pozícióból!A képen a 4-ik zónában történő vezetést látjátok, de ez a ló erre már ki van képezve, ez nem az alapszintű vezetés.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.