A magasiskoláról

A magasiskola nem attól “magas” hogy a ló magasra ugrik vagy magasra emeli a lábát, hanem attól, hogy a ló magasan iskolázott a megfelelő képzés eredményeként.

Iskolaállj feladat
Iskolaállj feladat

A magasiskolában a lókiképzés csúcsát képviselő feladatok végrehajtása a hagyományosan képzett lovak képességeit túlhaladó képzettséget igényel.
Ezt a képzettségi szintet el lehet érni szinte bármilyen fajtájú lóval, a különbség csupán abban érezhető, ami a testalkatból és a vérmérsékletből adódhat. Természetes, hogy vannak olyan lovak, melyek mozgása nem kifejezetten látványos és könnyed, mégis képesek bizonyos feladatokat végrehajtani, megfelelő gyakorlás és tornásztatás eredményeként.

Felmerülhet a kérdés, hogy “Mi szükségem nekem erre?…” Hiszen a ló megcsinál mindent a megfelelő ráhat

Pesade feladat
Pesade feladat

ás eredményeként, akár erőn felül is. Mégis van egy lehetőség, hogy a ló még együttműködőbb, még irányíthatóbb, még eredményesebb legyen, különösebb erőszak és kényszer nélkül. Van lehetőség arra, hogy a ló lényegesen hosszabb ideig legyen használható, hosszabb élete legyen egészségben és sérülések, balesetek nélkül. Ez az igényes lovas vágya, és a közös örömök záloga.

A mai világunkban, amikor már nem kell csatákba menni a lóval, amikor nem kell a lónak szántani vagy terheket cipelni, de még jelen van ezen a földön, adódott egy lehetőség, hogy végre az örömöt és a boldogságérzést szolgálhatják, és részesei lehetnek.

Játék és öröm. Ez lehet a mottó, mely cél az iskolalovaglásban elérhető.
Ha ezt a célt szem előtt tartva képezed a lovadat, ennek eredménye bármilyen fokozatban, bármilyen lovas szakágban gyümölcsöző lehet!

Az magasiskola jármódjainak, feladatainak, ugrásainak és további feladatainak végrehajtása a ló magasan képzett állapotát feltételezi.
Ez az állapot nem más, mint a ló képességeinek magas szintje, mely a teljes elengedettség, az egyenesség és a tökéletes egyensúly hármas megléte.

Iskola jármódok:
– iskolalépés, délceglépés
– piaffe
– passage
– iskolavágta
– redopp
– terre a terre
– carriere
A magasiskola feladatai:
iskolaállj>>
levade >>
pesade >>
– mezair
A magasiskola ugrásai:
– courbette
– croupade
– ballotade
– capriole
Egyéb iskolafeladatok:
– carré
– falkade
– repulon
– passade
– repulon passade
– sarabande

levade
levade
Oszd meg!