A ló egy lusta állat… :)

Vaquero
Vaquero

Ha nem foglalkozol a lovaddal, és biztonságban érzi magát, akkor képes órákig egy helyben állni és legelészni vagy eszegetni. Esetleg ellépeget valamerre, de önmagát ritkán futtatja… (ezért viseli el a boxos tartást) Ide tartozik egy korábbi bejegyzésem : Mit akar tőlünk a ló?
Ha akarsz valamit tőle, akkor bizony rá kell bírni őt, hogy elmozduljon.
Megfigyelted, hogy amikor dolgoztok, milyen hálás azért, hogy abbahagyod vele a feladatot?  Főleg, ha jutalom falattal kényezteted. Ritkán bökdös meg azért, hogy még folytatná… inkább szeretné abbahagyni, és visszamenni a legelőre.
A régi lovas mesterektől gyakran lehetett hallani, hogy hajtsd előre a lovadat. Fontos az előremenő készség a lendületes mozgáshoz. A szorgalmasság, a munkakészség, a hajlandóság arra hogy “csináljunk valamit” feltétele a jó teljesítménynek, az eredményességnek. Az élénkebb vérmérsékletű lovak könnyebben rávehetők a mozgásra, de a túlfeszített idegrendszerű lovak balesetveszélyesek lehetnek. Amikor munkára fognak egy lovat, fontos szempont a használhatóság megállapítása. Ha lovat választasz magadnak, légy körültekintő. Ha van rá lehetőséged, inkább várj egy kicsit, nézd meg többféle szituációban is, ne csak olyan állapotában, amikor éppen lusta, és békésen legelészik…

 

Oszd meg!