Mi van előbb, az ütemesség vagy az elengedettség?

A kiképzési skála szerint az első követelmény, hogy legyen ütemes a ló. A második, hogy legyen elengedett. Van más megközelítés is, mely szerint először az elengedettséget kell elérni, és aztán az ütemességet.

Minden gondolkodó lovasban felmerül a kérdés:
Melyik a helyes sorrend?
Hogy tudom elérni az ütemességet, és hogy tudom elérni az elengedettséget?
Hogyan lesz elengedett az a ló, amelyik ütemesen jár, és hogyan lesz ütemes az elengedett ló?

Ha megfigyeljük a ló mozgását amikor “kiprüszköli magát”, észrevehetően kellemes látványt nyújt. Ha ilyenkor a lovas nem zavarja meg, akkor a ló folytatja ezt a ritmikus mozgást, így válik ütemessé. Tehát az elengedettségen dolgozva elérhetjük az ütemességet. Ugyanakkor ha ritmikus mozdulatokra bírjuk a lovat, és hagyjuk hogy a saját ütemét megtalálja benne, abban elengedetté válik, aminek legegyértelműbb és hallahtó jele, hogy “kiprüszköli magát”. Gondoljunk még akár a fogatlovakra is, amikor a kocsit békésen húzva, ügetésben prüszkölve döcögtek a falu utcáján.
Ezek szerint megállapítható, hogy az elengedett ló ütemes lehet, az ütemes ló pedig elengedett. Ezt az állapotot keressük a lókiképzés és a lovaglás során, melynek technikái igen változatos lehetőséget kínálnak a lovasok számára a lóval való foglalkozás során.

Vaquero
Vaquero
Oszd meg!

Szólj hozzá!