Mi van, ha a lovam nem akarja?…

A lovas oktatás, a lókiképzés területén számtalan esetben találkozunk nehézségekkel.
Előfordult már veled, hogy kértél valamit a lovadtól és nem csinálta meg?
Előfordult, hogy amit eddig gond nélkül megtett, egyszer csak nem akarja?
Volt már olyan eset, hogy korábban soha nem tapasztalt reakciói lettek, amiből akár baleset is származott?

A lókiképzés célja az átengedő ló. A ló akkor átengedő, ha van együttműködő képessége, és együttműködő készsége.

Ha valamit a ló nem tesz meg a kérésedre, azt vagy nem tudja megcsinálni, vagy nem érti mit akarsz tőle, vagy fél, vagy fájdalma van.
Ilyenkor a legnagyobb hiba azt feltételezni, hogy a ló gonosz, vagy kitervelten bosszantani akar téged. Továbbá legnagyobb hiba ha dühös leszel rá, és jól megbünteted…

Nézzük csak sorjában:
Ha azért nem tudja megcsinálni, mert  nincsenek fizikai képességei hozzá, akkor a Te felelősséged, hogy szakszerű képzésben részesítsd!
Ha azért nem tudja megcsinálni, mert  nem érti mit akarsz tőle, akkor a Te felelősslged, hogy szakszerű módon megtanítsd neki a feladatot!
Ha azért nem tudja megcsinálni, mert félelmei vannak, akkor a  Te felelősslged, hogy kutass utána, és hárítsd el a félelem forrását!
Ha azért nem tudja megcsinálni, mert fájdalmai vannak, akkor a  Te felelősséged, hogy járj utána, és találd meg a legjobb terápíát vagy gyógymódot, hogy a fájdalmai elmúljanak!…
Ha eddig nem tapasztalt viselkedésbeli változások mutatkoznak nála, akkor a  Te felelősséged, hogy találd meg az okát, és hárítsd el, vagy találj megfelelő szakembert, aki tud segíteni!
Ha  korábban soha nem tapasztalt reakciói lettek, akkor a Te felelősséged, hogy alaposan gondold át a történteket, és gondoskodj róla, hogy hozzáértő szakember segítségével kezelve legyen a probléma!…
Ez mind a Te felelősséged!

Vaquero
Vaquero
Oszd meg!

Szólj hozzá!