Iskolafelvételből iskolaállj szabadon

 A lókiképzésben  eleink több száz vagy ezer év alatt bőven kikísérletezhették a lókiképzés csínját-bínját. Persze nekünk is végig kell járni a tanulás lépcsőfokait, de nem kell feltalálnunk azt, amit már feltaláltak mások. A tanulás és a kísérletezés együtt jár. Viszont a saját utunkat járva megtapasztalhatjuk a fejlődés fokozatait, felfedezhetjük annak összefüggéseit,  és a mesterektől tanulva mindig van lehetőség szinesíteni, tökéletesíteni a módszerek, technikák palettáját.
A magam részéről elsődleges szempontnak tekintem, hogy törekszem meghagyni a lónak a lehető legnagyobb szabadságot a mozgás kultúrájának fejlesztlse során. A lehető legtöbb segítséget igyekszem megadni neki, hogy amikor a testi ereje, rugalmassága, hajlékonysága, elengedettsége, egyenessége és egyensúlya megengedi, akkor szinte jókedvéből ajánlja fel a mozdulatokat. A ló a legelőn kérés nélkül is bemutat bizonyos mozgásokat, ami azt jelenti, hogy vannak bizonyos képességei, melyek spontán is megnyilvánulnak. Nekünk viszont az a tervünk, hogy ezeket a mozgásformákat a kérésünkre is megtegye. Ehhez kell a testi és mentális képességek fejlesztése, ehhez kell a hosszas kitartó közös munka.

Iskolafelvételből iskolaállj – szabadon

                    iskolaallj2017_1.jpg    iskolaallj2017_2.jpg    iskolaallj2017_3.jpg

A képkockákat megfigyelve látszik a felvétel során a súlypont hátramozdulása, a tarkó és nyak fel és hátra igazodása, a vállak és a hát hátrafelé mozdulása, a csípő és hátzlsó lábak ízületeinek hátra és lefelé mozdulása, a farbúb lesüllyedése.

Ilyen pozícióban iskolaegyensúlyba kerül a ló, amikoris a vállak megkönnyülnek, és “ennek eredményeként válik könnyen fordíthatóvá a ló, mozgása délceg lesz”.

A feladat legnagyobb nehézsége a ló számára a csípő lesüllyesztése, amihez igen nagy erő kell, a hátsó lábak izmainak, valamint a törzsizmok ereje.  Ezt a hordozóerő fejlesztésével tudjuk  tornásztatni, mely az idomítási skála harmadik fázisa. Azon belül pedig előfeltétel az egyenesség, és az összeszedettség. Az összeszedettség formailag egy bizonyosfajta rövidség is, mely az öntartás következménye.
Felszereléssel, amikor nagyobb kontroll van a lovon, a mozdulat iskolázottabbnak tűnhet, viszont a képességbeli hiányosságok elfedődhetnek. A mozdulatsor felszerelés nélkül történő bemutatásakor a ló a pillanatnyi testi képességeit érintetlenül tudja megüzenni a nézőnek.

Oszd meg!

Szólj hozzá!