“A ló veszélyes üzem!”…

“A ló veszélyes üzem!” hallhattuk már a régi időkben is. Jogos alapja ennek a kijelentésnek legfőképpen az, hogy a ló egy menekülő zsákmány állat, és számára az ember a ragadozó, aki meg akarja harapni… Ehhez hozzájárul az az adottsága, hogy sokkal jobb a reflexe, mint az embernek!  Mire észreveszed hogy mitől ijedt meg, már le is estél róla!…

 

Lássuk hát a biztonsági szabályokat:

1. Ha a lóval, vagy körülötte dolgozunk, mindig tegyünk rá kötőféket, vagy kantárt, a vezető-, illetve kantárszárat fogjuk a kezünkben.

2.) Mindig szóljunk a lóhoz, ha közelítünk felé. Lehet, hogy nyitott szemmel alszik.

3.) Kerüljük a hirtelen, fenyegető mozdulatokat és a közvetlen szemkontaktust.

4.) Mindig biztonsági helyzetből dogozzunk; tartsuk be a három testrész érintésének     szabályát.

5.) Tudassuk a lóval, hogy mit szeretnénk. Mutassunk meg neki mindent, amivel kapcsolatba akarjuk hozni (nyereg, alátét, tubusok, ápolóeszközök).

6.) Megfelelő lábbelit viseljünk: olyan csizmában lovagoljunk, ami ki tud csúszni a kengyelből.

7.) Viseljünk kobakot és biztonsági lovaglómellényt.

8.) Ismerjük meg a fej, a nyak laterális kontrollálását, és a hátulsó lábak inaktiválását.

9.) A fel-  és leszállás is a biztonsági helyzetből történjen: a marnál.

10.) Tudjuk, mit tegyünk, ha a ló megijed.

Robert M. Miller

Persze még sok szabályt le lehetne írni, az élethelyzetek mindig hoznak újabb és újabb tanulságokat. Ha vannak tapasztalataid, írd le a hozzászólásodba, okulásul minden lovas társadnak!

Oszd meg!

““A ló veszélyes üzem!”…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Péter,

    Nagyon kezdo vagyok a lovaglas es a loismeret teren. Ezert szeretnek kerdezni. Nem kizart, hogy bejegyzesenkent fogok kerdeseket feltenni, ahelyett, hogy osszeszednem a gondolataimat, es egy levelet irnek, tele kerdojelekkel 🙂

    A “Biztonsagi szabalyok ( 10 )” bejegyzesben olvastam, hogy tartsuk be a harom testresz erintesenek szabalyat. Mi az a harom testresz?

    Valaszod elore is koszonom, dori

    • Kedves Dóri! A 3 testrész az a kéz, a láb és a test. Ez nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik… Az a lényeg, hogy minél több ponton érintkezzünk a lóval, ami azért jó, mert attól hamarabb megnyugszik, és nagyobb lesz a bizalma irántunk. Megfigyelték emberek a csikó viselkedését a ménesben. Rendszeresen hozzá dörgölődik az anyjához, és ez biztonságérzetet ad neki. Erre emlékeztetjük a lovat, amikor több ponton érintjük egyszerre.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.