Ötödik láb… (a támaszkodás félreértelmezése)

Ötödik láb… (a támaszkodás félreértelmezése)

egy kis adalék:

Amikor a lovas többet érez a kezében a szárból mint ami elegendő ahhoz, hogy az ülése különösebb erőkifejtés nélkül is biztonságos és stabil lenne, akkor ez azt jelenti, hogy a ló sem érzi magát biztonságban a négy lábán, keresi az egyensúlyát, ezért előre dől, és a szájával a lovas kezébe való beletámaszkodás által találja meg az egyensúlyt. Érthető, hiszen a ló minden helyzetben az egyensúlyra törekszik. Persze, mivel nem akar felbillenni, nem akar elesni. Ha ebbe a játékba belemegy a lovas, akkor erőből meg fogja tartani a szárat, hátrafelé húzza, kapaszkodik bele, a ló pedig erre számítva szinte kihúzza a lovast a nyeregből. Erre a lovas mégjobban hátra húzza a szárat, míg végül kialakul a lóban egy hamis egyensúly érzet. Azért hamis, mert ebben az esetben nem tartja meg magát a négy lábán, hanem a lovas kezében talál magának egy “ötödik lábat”. Erre elkezd számítani, és így a lovas keze is hozzászokik az erős támaszkodáshoz. Ez valóban becsapós, mert egy olyan mankót kap a ló, amit ezentúl nem vehetünk el tőle, mert különben az így kialakult egyensúlyérzet azonnal felborul, és a ló elkezd szaladni. Szóval állandóan erős támaszkodást érez majd a lovas, a ló izomzata, egyensúlyi érzete pedig ehhez fejlődik ki. De ilyen állapotban a lovas keze el fog fáradni, azt mondja hogy kemény a ló szája, és jöhet a feszítő zabla, mert hát azzal igen nagy nyomást lehet tenni a ló szájára, bár a lovas kevésbé fog megizzadni a lovaglás során.
De mi a megoldás?  Talán inkább a ló izomzatát kellene célzott tornásztató gyakorlatokkal fejleszteni, hogy minden helyzetben tudja uralni a testét, legyen önhordása! Ehhez pedig nem kell még zabla sem… Amikor a ló megerősödik, lovagolhatósági szempontból javul az egyensúlyi helyzete, kialakulhat az öntartása, mely állapotot Josipovich Zsigmond a “használati ló” fogalmának meghatározásakor elérendő célként jelölt meg. Ilyen lónál megvalósul a száron lét, és lovaglás közben ki tudja állni a cérnatesztet.

Fenti bejegyzésemet további információk céljából írtam  Göblyös István bejegyzéséhez ( Nem a csizmától megyen… 2016.09.08. 09:27).

www.lovamvan.hu

Oszd meg!

Szólj hozzá!